De voordelen van houtskeletbouw
Twijfelt u tussen de traditionele of houtskeletbouw voor de constructie van uw woning? Als houtskeletspecialist weten we bij Bouwwerken DB als geen ander welke voordelen houtbouw u oplevert. Ontdek het zelf en contacteer ons voor de productie en plaatsing van uw houtskelet.
Snelle montage
Een van de voornaamste voordelen van houtskeletbouw is de snelheid en efficiëntie van het bouwproces, zonder in te boeten aan kwaliteit. Wij produceren uw prefabconstructie in gunstige omstandigheden en met het juiste professionele materiaal. Dat garandeert een hoge precisie en naadloze aansluiting van de prefab-elementen. Onze plaatsers hebben daardoor minder tijd nodig per strekkende meter voor de montage. Van zodra de productie afgerond is, is het dus een kwestie van dagen voor uw houtskelet er staat.
In tegenstelling tot de traditionele bouwmethode is er geen droogtijd vereist voor houtskeletbouw, waardoor u sneller kan starten met de afwerking. Bovendien bespaart u op bouwdrogers en ontvochtigers.
Kostenefficiënte bouwmethode
Voor een vergelijkbare prijs als klassiek gebouwde woningen is een houtskeletwoning wel beter geïsoleerd, luchtdichter en energiezuiniger. Overigens is de prefabproductie financieel interessant, aangezien de grondige voorbereiding het risico op fouten en faalkosten sterk vermindert en alle materiaal voorhanden is in ons atelier.
Verder bespaart u op arbeidskosten, funderingskosten, huur of rente (van uw huidige woning) en kosten voor bouwdroging of ontvochtiging.
Hoge isolatiewaarden
Qua isolatie is het interessanter om voor houtskeletbouw te kiezen:
- U betaalt dezelfde prijs als bij traditionele bouw, terwijl uw woning beter geïsoleerd
- Aangezien de isolatie bij houtskeletbouw in de houten elementen geïntegreerd wordt, kunt u dunnere wanddiktes bekomen en hoeft u minder in te boeten aan (woon)ruimte. Indien gewenst kan de isolatie ook tegen de buiten- en binnenwanden geplaatst worden.
- Een correcte plaatsing van ononderbroken isolatie voorkomt het risico op koudebruggen die warmteverlies, condensatie, geurhinder en zelfs schimmel veroorzaken.
- In tegenstelling tot traditionele bouw warmt hout sneller op en geeft het die warmte ook beter af aan de binnenruimte. Houtskeletwanden voelen niet koud aan en u hoeft minder te stoken om een aangenaam binnenklimaat te bekomen, wat uw energiefactuur ten goede komt. Om een snelle opwarming of afkoeling te verhinderen, raden we aan om zwaardere vloer- en wandmaterialen, zonwering, ventilatie en cellulose of houtwol als isolatie te integreren.
- U behaalt sneller het wettelijk vereiste E-peil.
- De lagere akoestische isolatie kan tegengegaan worden door de juiste isolatiematerialen en een correcte opbouw van de afwerking.
Eindeloze afwerkingsmogelijkheden
De afwerkingsmogelijkheden van een houtskeletwoning zijn identiek als bij traditionele bouw. U kunt uw gevel voorzien van onder andere stenen, houten of aluminium gevelbekleding, bepleistering of vezelcementplaten. Aan de binnenzijde worden meestal gipskartonplaten geplaatst.
Hout heeft een laag gewicht, maar heeft tegelijkertijd een hoge treksterkte en stijfheid. Zowel eenvoudige als complexere ontwerpen zijn te realiseren, wat u volledige architecturale vrijheid oplevert voor de binnen- en buitenafwerking. Uw houtskeletwoning kan geheel voldoen aan uw wensen qua uitzicht en functie.
Een andere niet-onbelangrijke troef van houtskeletbouw zijn de holle ruimtes tussen de balken. Die bieden ruimte voor technieken, zoals verwarming, ventilatie, isolatie, elektrische en sanitaire leidingen. Alles kan hier netjes in verwerkt worden zonder dat u hoeft in te boeten aan ruimte.
Milieuvriendelijke bouwmethode
Wij geloven dat houtskeletbouw de bouwtechniek van de toekomst is:
- Hout houdt CO₂ vast gedurende de volledige levensduur. De CO₂-uitstoot ligt dus lager dan bij traditionele bouwmaterialen.
- Bij de productie van het houtskelet worden veel minder water, energie en fossiele brandstoffen verbruikt dan bij bijvoorbeeld staal, beton of kunststof. Om u een idee te geven: de aanmaak van cement, beton of stucwerk verbruikt gemiddeld 1000 liter water per woning.
- Er ontstaat minder bouwafval, aangezien we uw prefabhoutconstructie op maat vervaardigen in ons atelier.
- Hout heeft een lange levensduur, maar is bovendien een circulair materiaal dat achteraf gerecycleerd kan worden.
Hoge brandveiligheid
Ook qua brandveiligheid is houtskeletbouw een verstandige keuze. Hout heeft een lange reactietijd, waardoor het heel lang duurt vooraleer het daadwerkelijk zijn draagkracht verliest. Bovendien creëert de verkoling een isolatielaag rond het hout dat het inbranden en vervolgens het instorten aanzienlijk vertraagt. Staal zal bijvoorbeeld veel sneller smelten en instorten.